onsdag den 6. august 2008

Forsker advarer mod høje doser af E-vitamin

E-vitamin er det mest almindelige antioxidant-tilskud til heste. Det er et fedtopløseligt vitamin, som anvendes i den rutinemæssige behandling af heste med neurologiske sygdomme (der påvirker hjerne og rygmarv).

Specialist Carey Williams, ph.d. fra Equine Science Center på Rutgers, The State University of New Jersey, påpeger at data offentliggjort i 2006 viser at E-vitamin ikke er så sikkert at udfodre ved høje doser.
"E-vitamin anses almindeligvis som værende sikkert at anvende, selv ved doser på 10.000 enheder pr. hest om dagen, hvilket er 10 gange højere end den aktuelt anbefalede dagsdosis fastsat af National Research Council (NRC), og samtidig den nuværende anbefalede dosis for heste med neurologiske problemer," forklarer Williams.

Men i Williams' undersøgelse viser det sig, at heste der tildeles 10.000 enheder E-vitamin dagligt slet ikke kan drage fordel af antioxidant-egenskaberne, som man oprindeligt troede.

"Mere vigtigt er det, at heste fodret med disse høje doser af E-vitamin lå lavere m.h.t. beta-caroten (en forløber for A-vitamin) end heste suppleret med langt lavere doser," fortæller Williams.

En reduceret beta-caroten absorption kan potentielt føre til A-vitamin mangel. Det klassiske tegn herpå er natteblindhed. Knap så velundersøgte mangelsymptomer omfatte bl.a. nedsat immunsystem-funktion og reproduktive problemer.

(Kilde: TheHorse.com)

Oversat af: Tanja H. Bromley
© Denne artikel må ikke kopieres eller på anden måde videredistribueres uden forudgående, skriftligt samtykke!