onsdag den 6. august 2008

Nyt håb for krybbebidere

Carol Phillips (Horse&Hound Magazine)

Nye undersøgelser bebuder håb for krybbebidere og vindslugere.

Mindst 20.000 heste i England menes at lide af staldunoder eller stereotyp adfærd som vindslugning og krybbebidning. Disse unoder anses traditionelt for at være forårsaget af stress, utilstrækkelig foldmotion og mangel på kontakt med artsfæller.

Men en ny undersøgelse, lavet af University of Lincoln i samarbejde med Feedmark, indikerer at denne unaturlige opførsel kan stamme fra overdrevne mængder af mavesyre hos hestene.
60 heste, der alle led af kendt stereotyp adfærd, deltog i undersøgelsen, der inkluderede udfodring af syreneutraliserende tilskud, som en del af deres vanlige foderprogram - med forskellige resultater til følge.

De heste, der fik en enkelt dosis syreneutraliserende tilskud, begyndte at vise en reduktion i hyppigheden af krybbebidningen/vindslugningen. Og hestene, der fik dobbeltdosis, krybbebed i mindre grad end hestene på enkeltdosis. Hestene havde en tendens til at krybbebide i mindre grad umiddelbart efter fodring, selvom dette varierede fra hest til hest, hvoraf nogle heste helt holdt op med unoden.

Forsøget blev organiseret af Feedmark’s ernæringsekspert; Clare MacLeod, og dyrlæge; Daniel Mills (lektor i adfærd og dyrevelfærd på University of Lincoln), over en periode på op til 8 uger.

”Både krybbebidning og vindslugning producerer spyt, som vil neutralisere et for højt syreindhold i hestens mave, og lette hesten for en del af ubehaget ved et for højt mavesyreindhold”, forklarer Daniel Mills.

”Det syreneutraliserende middel, der blev brugt i undersøgelsen, reducerer ligeledes mængden af mavesyre, og dermed reduceres også hestens behov for at producere ekstra spytsekret, ved at krybbebide eller vindsluge. Resultaterne af denne undersøgelse understøtter andre beviser på, at der er forbindelse imellem mavesyre og krybbebidning.

I øjeblikket forsøger University og Lincoln at rejse midler til en fortsættelse af disse undersøgelser, der kan ha’ stor betydning for hen ved 50.000 heste i England, som lider af disse unoder”.

Feedmark har udviklet et nyt, syreneutraliserende tilskud, ovenpå disse undersøgelser. Firmaet mener, at udfodring af syreneutraliserende midler er en mere human måde at forhindre hestene i at krybbebide eller vindsluge på, end brug af traditionel krybbebiderrem, der fysisk forhindrer krybbebidning, uden at fjerne behovet herfor.

”En hest, der bærer krybbebiderrem, for at forhindre unoden, er at sammenligne med at have kløe, men ikke være i stand til at *klø igen* ”, siger Clare MacLeod.

Besøg: www.feedmark.com hvis du vil vide mere om det syreneutraliserende tilskud.

Oversat af: Tanja H. Bromley
© Denne artikel må ikke kopieres eller på anden måde videredistribueres uden forudgående, skriftligt samtykke!