onsdag den 6. august 2008

Væskebalance hos den arbejdende hest

En normal væskebalance er livsvigtig for hesten. Med normal væskebalance menes, at hesten drikker tilstrækkeligt vand for at kunne klare de processer, der finder sted i kroppen.

Når hesten går på græsfold, får den tilstrækkeligt med vand i sig, eftersom græsset består af 80 % vand. En hest, der står på stald, æder derimod hø og havre, der kun indeholder 15 % vand. Da er hesten mere afhængig af, at den drikker tilstrækkeligt meget for at vedligeholde vandbalancen.

Mange stalde har automatiske vandkopper, mens man i andre vander hestene med spand.
Et studie i Sverige viste, at vandindtaget hos heste varierer fra individ til individ. Hestene i studiet drak 40 % mere, når de blev tilbudt vand fra en spand, sammenlignet med når de drak vand fra en vandkop (minimum vandtilførsel på 3 liter pr. minut). Efter en uge fandt man, hos de heste der alene drak vand fra vandkopper, en negativ væskebalance. Resultatet af studiet viser, at den metode der anvendes til at vande heste, lader til at være afgørende for om hesten kan vedligeholde sin væskebalance.

Hesten sveder, når den arbejder. Kroppen har udviklet et følsomt system til at kontrollere, at vand- og elektrolyt-indholdet holdes på et optimalt niveau, dvs. hverken for meget eller for lidt. Dette kaldes for kroppens væskebalance-regulering.
De elektrolytter, der har størst betydning for væskebalance-reguleringen, er natrium og klorid, som er almindelig kogsalt, og kalium. For hver times hårdt arbejde, mister hesten i gennemsnit 10 til 15 liter vand og salt. Det kan tage flere dage at genoprette væskebalancen efter et hårdt træningsridt. Hvis hesten derimod gives en saltopløsning, kan balancen genoprettes allerede samme dag.

Kontroller at din vandkop fungerer, som den skal, og at den har en vandtilførsel på 6-8 liter pr. minut. Hvis du er usikker, kan du supplere ved at vande hesten med spand.
For at forebygge en negativ væskebalance efter hårdt arbejde, kan du give hesten en saltopløsning af 9 gram salt (bordsalt) pr. liter vand, fra en spand. Det er vigtigt at hesten samtidig har adgang til normalt vand.

Kilder:
Nyman, S. 2001. `Water intake and fluid regulation in the horse´. Swedish University of Agricultural Sciences, Uppsala, Sweden. PhD thesis.

Artikel venligst udlånt af: www.horseconnexion.org

Oversat af: Tanja H. Bromley
© Denne artikel må ikke kopieres eller på anden måde videredistribueres uden forudgående, skriftligt samtykke!