onsdag den 6. august 2008

Har godbidder ernæringsmæssig værdi ?

Af: Ruth Bishop

Ryttere udfodrer gerne saftfoder, såsom æbler og gulerødder, som belønning til deres heste - men bør disse godbidder udgøre en mere integreret del af hestens foderplan, spørger Horse & Hound ?

Hvor mennesker bør indtage fem stk. frugt og grønt om dagen, vil den typiske hest (der vejer omkring syv gange så meget) skulle have noget i retning af 40 stk.!
Heldigvis æder heste græs, der kan erstatte størsteparten af disse frugt/grønt-portioner, men opstaldede heste sætter stor pris på ekstra saftfoder.

Gulerødder og æbler er det der almindeligvis udfodres, men bananer er også populære verden over, ligesom andre bløde frugter, f.eks. bær, grapefrugt, pærer, blommer og abrikoser - og grøntsager som kålroer og majroer. Omfattende mængder af saftfoder blev sendt til OL i Athen, og den britiske, olympiske dressurhest; Active Walero er kendt for at have en særlig forkærlighed for pletfrie bananer.

Frugt og grøntsager er essentielt en våd og nærende spise, fuld af vand og sukker.
Serveret friske indeholder de omkring 90 % vand, så den ernæringsmæssige værdi findes altså i de sidste 10 % (tørstof) der, udover hovedsageligt sukker, også indeholder vitaminer og naturlige plante-antioxidanter - dog i relativt små mængder.

I dag ligger værdien hovedsageligt i saftigheden, men før i tiden var især gulerødder en fast bestanddel af hestens diæt. Mængder på 12-13 kg pr. dag var ikke ualmindeligt, og kan selvfølgelig stadigvæk udfodres den dag i dag.

Er frugt og grønt så værd at inkludere i hestens daglige fodring ? Svaret er et klart ja, hvis det er for at sikre at hesten nyder sin mad mere ved at tilføre smagsvariationer. I særdeleshed hvis hesten er kræsen, eller er gået fra foderet af andre årsager, f.eks. stævnestress.
Medmindre du udfodrer kilovis, skal du dog ikke regne med nævneværdig ernæringsmæssig betydning i foderplanen.

Spis dine grøntsager
* Husk at skære gulerødderne i mindre stykker for at undgå risikoen for kvælning.

* Sørg for at der absolut intet jord og skidt er aflejret på frugt og grøntsager.

* Få stykker frugt og grønt hver dag gør egentlig ikke nogen ernæringsmæssig forskel. En gulerod vejer 75-100 gram, men du skal udfodre 100 gulerødder eller æbler (8 kg) pr. dag for at tilføre hesten hvad der svarer til 1 kg havre.

* Bananer er energirige (men igen gør det ikke den store forskel, hvis du blot udfodrer en eller to om dagen) og indeholder store mængder Kalium.

* Kartofler var populære efter 2. Verdenskrig, da andre fodermidler var svære at få fat i, til de arbejdende heste eller i kogt tilstand til at få huld på hestene. Helt op til 20 kg blev udfodret pr. dag. Kartofler er faktisk ligesom våd byg - fuld af vand og stivelse - og der er i dag lettere måder at forøge hestens vægt på.

Oversat af: Tanja H. Bromley
© Denne artikel må ikke kopieres eller på anden måde videredistribueres uden forudgående, skriftligt samtykke!