onsdag den 6. august 2008

Udvand kraftfoderet!

Af: Knut Houge (www.hest.no)

Tilsæt altid kraftfoderet vand, siger Peter Bedding. Han er en af Englands førende eksperter indenfor hesteernæring.
Mange heste døjer med sår i mavesækken og på tyktarmen. I en del af tilfældene skyldes dette, at de får for meget tørt kraftfoder.

Den amerikanske dyrlæge Frank Pelligrini har i samarbejde med Peter Bedding obduceret 500 trav- og galopheste. 90 % af disse heste havde mavesår og/eller sår på tyktarmen.Vi har fundet ud af, at forekomsten imellem sår på tyktarmen og sår i mavesækken er omtrent lige stor. Det spørgsmål vi nu udreder er, om disse sår skyldes stress, eller om der også er andre faktorer, som kan give sår på tyktarmen og mavesækken, siger Bedding.

For meget kraftfoder
Hest. No traf Peter Bedding i Oslo Spektrum under årets Oslo Horse Show. Her stod han ved udstillingen tilknyttet firmaet; Godt For Hesten AS. Dette firma importerer blandt andet funktionsfoderet Equilibra - et foder Peter Bedding har været med til at udvikle.

Når vi ser på årsagerne til mavesår og sår på tyktarmen hos heste, er fodringssystemet centralt. Mange heste får for meget kraftfoder i forhold til grovfoder. Dermed æder de meget mere stivelse, end de kan drage nytte af. Vi ved, at en hest ikke kan udnytte mere end 2-3 gram stivelse pr. kg kropsvægt pr. fodring, siger Bedding og tilføjer: - Men dette er ikke det største problem. Det største problem er manglen på væske i foderet. En hest, som går frit ude i naturen og spiser græs, indtager 90 procent vand og 10 procent tørstof. Hvis man fodrer hesten med hø og kraftfoder, har disse et vandindhold på 12-16 procent. Derfor må du tilføre mere vand. Det kan gøres på to måder: Du kan give mere grovfoder eller tilføre vand til kraftfoderet.

Ved et indtag på ét kg hø producerer hesten 450 milliliter saliva, der er det samme som spyt. Ved et indtag på ét kg kraftfoder producerer hesten kun 250 milliliter saliva. Saliva er yderst vigtig for hestens fordøjelse. Det retter bl.a. op på pH-værdien, fortæller Peter Bedding.

Ætser tarmslimhinden
Når det gælder fodring og hest er to forhold særlig vigtige, ifølge Peter Bedding: - Ude i naturen spiser hesten hele tiden. Og hestens mavepumpe pumper mavesaften rundt hele tiden. Denne saft kan ætse tarmslimhinden og forårsage sår. Hvis du giver for meget tørt foder vil dette tage vand fra tarmslimhinden, noget som igen vil udsætte tarmslimhinden for syreangreb.
Tarmslimhinden har ingen mulighed for at rette op på situationen selv. Løsningen er at tilsætte kraftfoderet vand. Vandet har to funktioner; det retter op på pH-værdien og tyktarmens vandindhold. Hesten vil også udnytte foderet bedre.

Peter Bedding mener, at mange hestefolk undervurderer tyktarmens betydning for hestens ernæring.Det vigtigste i fodringsmæssig sammenhæng er at sikre sig, at tyktarmen og tyktarmsmiljøet er i balance. Det er tyktarmsbakterierne der tilfører hesten 80 procent af dens ernæring, siger Peter Bedding, og henviser til flere internationale undersøgelser. Funktionsfoderet Equilibra er et resultat af Bedding’s forskning. Dette foders hovedopgave er at stimulere mikrobakterierne i tyktarmen.

Vævning, krybbebidning …
En del af symptomerne hos heste, som vævning, boksvandring og krybbebidning kan skyldes tarmproblemer. Hvis en dyrlæge ser disse uvaner, bør han eller hun bestille en endoskopi af hesten, siger Bedding.
En endiskopi indebærer, at en optisk lampe med kamera føres ned i mavesækken via næsen. Denne undersøgelse vil kunne afsløre eventuelle sår i mavesækken.

Vil ikke transportere vand
Hvis en 40 kilos sæk med kraftfoder skulle have et korrekt vandindhold, ville den, ifølge Bedding, veje omkring 200 kg.
Foderindustrien er ikke interesseret i at transportere mange kilo vand. Desuden ville det medføre et stort lagringsproblem, hvis der var for meget vand i foderet. Løsningen er derfor selv at tilføre kraftfoderet vand, inden man giver det til hestene, afslutter Bedding.

Oversat af: Tanja H. Bromley
© Denne artikel må ikke kopieres eller på anden måde videredistribueres uden forudgående, skriftligt samtykke!